Прапор від народу




Щиро і просто виявили почуття патріотизму мешканці села Нагоряни Кельменецького району. На найвишій точці села, що розкинулося вздовж Дністра, на горах Говдах вони встановили блакитно-жовтий стяг.
Ідея виникла спонтанно, під час розмови про українську державність нагорянців Володимира Літавського із сусідом Миколою Китайгородським. Згадували своїх родичів, односельчан, які зазнали політичних репресій, загинули на війні та під час голодомору 1941 – 1947 років, і вирішили на згадку про них встановити прапор на найвищій та малодоступній сільскій горі, яку іменують в народі Дідом.
Двоє сміливців взяли страхувальні канати, прапор і вирушили підкорювати вершину. Стяг безпосередньо встановлював Микола, а підстрахував Володимир. За словами останнього, спочатку до їхньої ідеї сільчани ставилися скептично, казали: «От люди на старості видумали собі забаву». Але коли побачили як майорить під вітром прапор над Дністором –символ української держави в їх рідному селі, то із захопленням  сприйняли вчинок земляків. Самі селяни розповіли мені, що тепер, коли по Дністру курсують прогулянкові пароплави, відпочивальники на судні звертають увагу на прапор, і стає чути їх захоплені оплески, а капітани кораблів гудками вітають Нагоряни та віддають честь державному символу.
       Ми хочемо, таким чином, вшанувати пам’ять про своїх односельчан, ідентифікувати Нагоряни як українське село в Україні, – пояснює мету встановлення прапору Володимир Літавський. – Мені часто доводиться бувати в США, і я щиро вражений їх патріотизмом. Американський прапор можна побачити повсюди. У людській свідомості викарбовується їх національна ідентичність, – запевняє чоловік. – Коли в Чернівцях хотів купити прапор, вірите, я обійшов все місто і знайшов один український великий. Вважаю, це проблемою, адже наша держава не дбає як належить про свої національні символи, – підсумовує Літавський.
Ініціатори встановлення прапору невдовзі планують на цій кам’яній височині закласти меморіальний дубовий хрест із написом: «Односельчанам, жертвам війни, політичних репресій, голоду 1941-1947 років від вдячних нащадків. Встановлено в рік 20-ї річниці незалежності України в серпні 2011 року». Хрест висотою 5 м та шириною 3 м у переддні незалежності України встановлять на горі Щолб, яка знаходиться поряд зі скалою Дід.
Відрадно, що така добра ініціатива поступила знизу, від людей, виринула із глибини української душі.
Дізнаючись про таких людей, розумієш, що не все втрачено для України, що є і будуть такі, які своїми думками, діями і серцем завжди відстоюватимуть і робитимуть все для того, щоб Україна була завжди міцною і процвітаючою державою.   
Олександр ТКАЧУК.
На фото: Микола Китайгородський встановлює український стяг. Фото Володимира Літавського.

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте